فنجان شکسته

چای قندپهلویم آرزوست

زندگی نامه ی امیری فیروزکوهی

زندگی نامه ی امیری فیروزکوهی

سید کریم امیری فیروزکوهی در سال 1288 در فیروز کوه متولد شد . او فرزند سید مصطفی قلی منتظم‌الدوله از سادات فیروزکوه بود. در فرح‌آباد متولد شد. پدرش از رجال اروپا رفته عهد مظفری و آشنا به تمدن جدید و جد اعلایش امیر محمد حسین خان سردار از جمله فاتحین هرات و بانی دبستان خیریه ایتام در تهران بود که به دبستان فیروزکوهی مشهور است. امیر در هفت سالگی به تهران آمد. پدرش همان سال در گذشت و او تحت تربیت مادر قرار گرفت. تحصیلات ابتدائی و متوسطه را در تهران در مدارس سیروس، ثروت، سلطانی و کالج آمریکائی گذراند. سپس به تحصیل منطق و کلام و حکمت همت گماشت واز محضر استادانی چون آقا شیخ عبدالبنی کجوری و آقا سید حسین مجتهد کاشانی استفاده کرد.

او شاعر غزل و قصیده و از شیفتگان صائب بود و به سبک هندی شعر می‌سرود. در شعر به «امیر» تخلص می‌کرد. در زبان عربی تبحر داشت و به آن زبان نیز شعر می‌سرود.

وی از شاخص ترین شاعران کلاسیک روزگار ماست . وی دوران جوانی خود را به مصاحبت با شعرا و موسیقی دانان گذراند . و بعد از آن به تحصیل علوم و ادب قدیم پرداخت و زبان عربی ، ادبیات ، کلام و منطق را در محضر برخی فضلای عصر فرا گرفت .در سن پنجاه سالگی بود که فعالانه به سرودن شعر مشغول گردید . وی از احیا کنندگان سبک هندی و از پیروان شیوه ی صائب تبریزی بود .در غزلیات امیری که از سوز و حال بسیار برخوردار است غالبا باریکی خیال  سبک هندی و بیان نرم بافت سبک عراقی آشکار است . مضموم تغلب این غزل ها مضامین سنتی از قبیل : شکایت از روزگار و رنج پیری و ناکامی های فردی و اجتماعی است .

امیری علاوه بر غزل در سرودن قصاید فخیم سنتی به شیوه خاقانی ، انوری نیز تبحر بسیار داشت . امیری غالبا پیرو اسلوب و هنجارهای شعر قدیم فارسی است .

امیری فیروزکوهی  در تهران درگذشت و در آستانه امامزاده طاهر در صحن حضرت عبدالعظیم مدفون گردید.

آزاده را جفای فلک پیش می رسد                   اول بلا به عاقبت اندیش می رسد

ار هیچ افریده ندارم شکایتی                         بر من هر انچه می رسد از خویش می رسد

چون لاله یک پیاله ز خون است روزی ام       کانهم مرا ز داغ دل خویش میرسد

رنج غناست آنچه نصیب توانگر است            طبع غنی به مرد درویش می رسد

امروز نیز محنت فرداست روزی ام              آن بنده ام که رزق من از پیش می رسد

 

کتاب‌شناسی

ترجمه «مکاتیب نهج البلاغه»

ترجمه‌ای از «نفس‌المهموم» حاج شیخ عباس محدث قمی

«وجیزةفی علم‌النبی», رساله‌ای فلسفی که در مجله جاودان خرد چاپ شده

«دیوان اشعار» در دوجلد که به همت دخترش امیر بانو کریمی (مصفا) چاپ شده است,

تصحیح و مقدمه بر «دیوان صائب»

منظومه «عفاف نامه», در لزوم حجاب

«احقاق‌الحق» در حمایت از شعرای صفوی و دفاع از سبک هندی.

 amirifiroozkoohi.jpg

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">